Ezt a kérdést utáljátok legjobban, itt a válasz!

Vajon melyik a legnehezebb kérdés? Hamarosan megtudhatod. Plusz kimerítő választ is adok a legnehezebbnek szavazott állásinterjú kérdésre.

Köszönöm szépen a rengeteg beérkezett szavazatot. Már több százan nyilvánítottátok ki a véleményeteket a legnehezebb interjú kérdéssel kapcsolatban.

A ‘legutáltabb kérdés’ címet a

“Sorolja fel 5 pozitív és 5 negatív tulajdonságát!”

állásinterjú kérdés szerezte meg.

A válasz a legnehezebb kérdésre tehát:

Sorolja fel 5 pozitív és 5 negatív tulajdonságát!

Kezdjük a pozitívval! A jó válasz a következő elemeket tartalmazza egyszerre:

  1. Megnevezel egy egyértelmű jó tulajdonságot, készséget, ismeretet vagy tapasztalatot.
  2. Remélem, ennek meghatározásában nincs problémád. Ha mégis lenne, kérdezz meg egy Hozzád közel álló személyt, hogy szerinte Te miben vagy igazán jó, miben vagy jobb, mint  az átlag! Mindenkinek van ilyen tulajdonsága, csak rá kell jönni – ebben tud egy kívülálló, de minket jól ismerő személy segíteni.

  3. Arra is szükség van, hogy az említett pozitív tulajdonságot hozzákösd a munkakörhöz. Tehát magyarázd el, hogy a pozitív tulajdonság milyen előnyt hordoz a megpályázott munkakör szempontjából! Célszerű azt a pozitív tulajdonságodat kiemelni egyébként, amiről tudod, hogy fontos a munka elvégzéséhez.
  4. Végezetül pedig, hozz egy múltbeli konkrét példát, amin szemlélteted, hogy a tulajdonságnak / ismeretnek köszönhetően milyen eredményt értél el!

Nézzünk egy példát!

Megpályázott állás: pénzügyi asszisztens

Pozitív tulajdonság vagy készség: “Magabiztosan bánok az Excel táblázatkezelővel, amivel a munka során felmerülő nagy tranzakció mennyiséget is gyorsan fel tudom dolgozni.”

Konkrét példa: “Például az előző munkakörömben fél napot tudtam megspórolni a havi zárásban azáltal, hogy az eredménykimutatás ellenőrzését egy vlookup függvénnyel végeztem el a korábbi manuális munka helyett.”

vagy

Megpályázott állás: osztályfőnök
(Mondjuk az interjú során kiderült, hogy nagyobb létszámú osztályokkal rendelkező iskolában.)

Pozitív tulajdonság: “Jó történetmesélőnek tartom magam. Az órákon igyekszem az anyagot legalább egy-két tanulságos történetben megvilágítani, így nagyobb osztályok figyelmét is le tudom kötni, ráadásul a diákok is lelkesebbek, így javul az eredményük.”

Marie Curie
Marie Curie, a radioaktivitás felfedezője

Konkrét példa: “Például az előző iskolában kémia órán minden kémiai elem felfedezőjéről meséltem egy érdekes történetet, amikor azt a vegyjelet vettük. Az osztály átlaga kimutathatóan jobb lett, mint azon osztályoknak, akiknek ugyanezt a tananyagot adtam le, de sztorik nélkül.”

Összefoglalva tehát:

Olyan tulajdonságot említs meg, amiben tényleg úgy érzed, hogy jó vagy! De ugyanilyen fontos, hogy ez a tulajdonság lényeges legyen a megpályázott munkakör szempontjából is. A konkrét példára pedig azért van szükség, hogy el is higgyék Neked, amit mondasz.

Ha ilyen struktúrában válaszolsz a kérdésre, akkor elég 2-3 pozitív példát bemutatnod. Mivel kellően részletesen kifejted ezeket a válaszokat, ezért többre sem szükség, sem idő nincs. Ami még jó ebben a megközelítésben, hogy a negatív példáktól is elveszi az időt…

Na és mit mondj az 5 negatív tulajdonságot firtató kérdésre???

Mire is kíváncsi az interjúztató? Arra, hogy rendelkezel-e megfelelő önismerettel – olyan ember nincs, akinek nincs gyenge pontja. És van-e ezek között olyan, amit tudatosan fejlesztesz? Valójában nem negatív tulajdonságra, hanem fejlesztendő készségre kíváncsiak.

Ezért amikor válaszolsz a kérdésre, akkor figyelj a szóhasználatra is: ne negatív tulajdonságról, hanem fejlesztendő területről beszélj!

Háromféle jó válasz létezik

A) Az egyik, hogy egy olyan fejlesztendő területet hozol, amin jelenleg is tudatosan dolgozol.

Például: “Bár korábban folyékonyan beszéltem angolul, az elmúlt öt évben az angol tudásom kicsit megkopott. Éppen ezért három hónapja angol tanfolyamra járok, és intenzíven dolgozom azon, hogy újra magabiztosan tudjam használni a nyelvet.”

Ez a stratégia egy munkanélküli esetében azt is mutatja, hogy maximálisan kihasználja a rendelkezésre álló időt, és nem ül otthon ölbe tett kézzel.

B) Másik jó – és talán szélesebb körben ismert – válasz, ha egy olyan dolgot hozol példaként, ami valójában pozitív.

Például egy telefonos ügyfélszolgálati munkatárs mondhatja, hogy:

“Nekem fontos, hogy az ügyfél mindig elégedetten tegye le a telefont, és ezért hajlamos vagyok néha több időt is a problémájára szánni. Persze tudom, milyen fontos, hogy megfelelő számú hívást tudjak fogadni, ezért tudatosan figyelek arra, hogy ilyen időtúllépés tényleg csak kivételes, igen problémás esetekben forduljon elő.”

Ez a “fejlesztendő” tulajdonság valójában egy nagyon elkötelezett ügyfélszolgálati hozzáállást tükröz, ami az egyik legfontosabb előny ebben a munkakörben.

(Ha az erősségeidet kellően részletesen bemutattad, akkor egy-két fejlesztendő terület megemlítésénél többre nem is marad idő, és nem is várják el, hogy végigmenj a listán. Úgyhogy akár meg is állhatsz, jelezve, hogy befejezted. De ha tovább kérdeznek, akkor alkalmazhatod a harmadik stratégiát.

C) Egy olyan tulajdonságot említesz fejlesztendőként, ami teljesen független a megpályázott munkakörtől, és lehetőleg az interjúztató szakterületétől is.

Például, ha valaki egy informatikai fejlesztő állásra pályázik, és az interjúztató mondjuk egy személyzetis és egy IT menedzser, akkor megemlítheti a jelölt, hogy

“A számvitelhez sajnos nem értek eléggé, az adóbevallásomat is mindig az anyósom készíti el. De a nyugdíjrendszer változása miatt szeretnék ezzel jobban képbe kerülni.”

Ez a válasz még talán valamiféle szimpátiát is kivált, ha az interjúztatók is hasonló cipőben járnak.

Egy fontos szabály van a negatív tulajdonságoknál: olyan dolgot soha ne hozz fejlesztendő területként, ami fontos elvárás a munkakörrel kapcsolatban.

Következő levelemben az eredményes állásinterjú titkairól fogok neked tanácsot adni. Holnapután küldöm.

András