Hogyan keres állást egy fejvadász?

Íme egy kipróbált gerilla álláskeresés technika, amit dörzsölt fejvadászoktól leshetsz el

Gondolkoztál már azon, hogy a fejvadászok hogyan kutatják fel azokat a betöltendő állásokat, amiket aztán meghirdetnek? Ha jobban belegondolsz, ez is egyfajta álláskeresés. Érdemes megnézned, hogy ők hogyan csinálják, mert elég sok tapasztalatuk van.

Önéletrajz szakértőként több személyzeti tanácsadó és fejvadász cég vezetőjét ismerem személyesen. Egyikőjük mesélte el a következő módszert amit szerintem Te is bátran alkalmazhatsz a saját álláskeresésedben.

Sajtóhírek

Ha egy nemzetközi cég újonnan nyit telephelyet az országban, arról az újságírók nagyon hamar értesülnek, és beszámolnak róla a sajtóban.

A fejvadász ismerősöm tudatosan szemlézi a gazdasági híreket, és amint egy ilyen lehetőségről értesül, lecsap rá. Igyekszik minél előbb megbízást szerezni az induló magyar leányvállalatnál. Jól tudja, hogy ilyen cég viszonylag sok új állást akar majd betölteni.

Érdemes neked is nyomon követni a cégek betelepüléséről szóló híreket. Amikor egy számodra érdekes vállalatról hallasz, akkor végezz el egy kisebb kutatást, amint lehet! Tudd meg, hogy milyen szervezeti egységeket hoznak létre, és hány ember felvételét tervezik!

Ha a Te szakterületeden is keresnek embert, akkor pedig mielőbb nyújtsd be a pályázatodat – közvetlenül a céghez!

Ennek a gyorsan reagáló gerilla álláskeresésnek több komoly előnye is van:

  1. Sokkal könnyebb egy állást megcsípni egy olyan frissen induló cégnél, ahol tömegesen vesznek fel alkalmazottakat.
  2. Amikor egy cégnek sok embert kell rövid idő alatt felvennie, akkor a HR is inkább azt nézi, hogy kit tudnának felvenni, semmint azt, hogy ki miért nem alkalmas.
  3. Közvetlenül a céghez pályázhatsz, tehát nem kell még egy személyzeti tanácsadón is átverekedned magad. A munkáltató még örülni is fog, hogy közvetlenül hozzá küldöd a jelentkezésed. Hiszen így pénzt takarít meg azáltal, hogy nem kell munkaközvetítőnek fizetnie.
  4. Végre nemcsak internetes álláshirdetésekre pályázol, hanem közvetlenül munkáltatóhoz, ami messze eredményesebb. Ez egy jó bemelegítés neked arra, hogy több munkáltatóhoz is elküldd a jelentkezésed, még ha nem is hirdettek.
  5. A sajtóhírekből arról is értesülhetsz, hogy az adott cég milyen fontos kezdeményezéseken dolgozik. Ha ezekre a “bennfentes” információkra hivatkozol a kísérőleveledben, akkor még tovább növeled a jelentkezésed esélyeit.

Egy továbbfejlesztett gerilla önéletrajz módszer

A sajtóhírek technikának egy továbbfejlesztett változata, ha nemcsak vállalatokról, hanem szakemberekről szóló hírekre is rárepülsz.

Egy online marketing tanácsadó ismerősöm így alkalmazza ezt a módszert:

Feliratkozott számtalan iparági hírlevélre, ahonnan azonnal értesül, ha egy marketinges munkát, munkahelyet vagy pozíciót vált. Ezután küld neki egy offline, tehát postai levelet, amiben gratulál neki az új munkakörhöz, és felajánlja segítségét az új kihívásokkal kapcsolatban.

Annyira hatásosan működik nála ez a gerilla technika, hogy minden második megcélzott szakemberből ügyfél lesz.

Álláskeresésben használva azért is eredményes ez a módszer, mert egy új vezető gyakran hajt végre személyzeti változtatásokat a csapatában. Minden személycsere egy lehetőség Neked!

Látod, nem is olyan bonyolult ez a gerilla álláskeresés.

Íme tehát a hozzávalók:
  • egy jól értesült álláskereső, aki rajta tartja a fülét a piac hírein.
  • 1 db ütős gerilla kísérőlevél (nem, nem az unalmas motivációs levélre gondolok…)
  • 1 db gerilla önéletrajz

Gondolod, hogy Te is eredményesen tudnád ezt a módszert használni?

Ha minden második megkeresésből nem is lenne állásajánlat, csak egy interjú, már az milyen jó lenne, nem igaz?!

Üdv:

András