Amikor a gerilla önéletrajz sem segít…

Ha figyelmen hagyod a munkaerőpiac ezen vastörvényeit, akkor még nagyon sokáig álláskereső leszel!

Sosem felejtem el, hatalmas ünneplés volt. 1999. március 30-at írtunk. Alig két hete dolgoztam a chicagói tőzsdén, mikor a Dow Jones tőzsdeindex fennállása folyamán először 10.000 fölé emelkedett. Senki sem gondolta, hogy az öröm nem tart sokáig…

A Chicagói Tőzsde pénzügyi szekciója

A Chicagói Tőzsde pénzügyi szekciója

Így is lett. Kevesebb, mint egy év múlva, miután hazatértem Amerikából, kipukkadt a technológiai részvények által felfújt tőzsdelufi, és megkezdődött a dot.com válság.

Én pedig pont ekkor próbáltam befektetési bankárként elhelyezkedni…

Utólag visszanézve ez lehetetlen feladat volt, hiszen a maihoz hasonlóan minden bank és brókercég leépítéseket hajtott végre. De én erről két évig nem vettem tudomást, konokul kitartottam az elképzelésem mellett.

Ma sokan teszik ugyanezt

Véleményem szerint ma sok álláskereső elköveti ugyanezt a hibát. Olyan iparágba és olyan pozíciókban szeretnének elhelyezkedni, ahol egyszerűen nem keresnek embereket, vagy legalábbis nem sokat.

Az egyik ügyfelemről tudom, hogy most szeretne HR területre váltani. Egy olyan területre, amit különösen megtépázott a válság. Hiszen nemcsak a vállalatok csökkentették a HR osztályok létszámát, hanem sok munkaközvetítő cégnél is megfeleződött az állomány.

A köznyelv erre mondja azt, hogy árral szemben úszni.

Ez így nem fog menni, hiszen a munkaerőpiac is egy PIAC. Egy piac, ahol a kereslet-kínálat törvényei érvényesülnek. Ha nincs kereslet, akkor lehet az bármilyen jó reklám, lehet bármilyen szuper az önéletrajz, nagyon nehezen vagy egyáltalán nem fogsz tudni elhelyezkedni.

Munkaerő-piac

MUNKAERŐ-PIAC | "Nyitás 2011-ben (talán)"

Mit lehet ilyenkor tenni?

Két dolgot kell megvizsgálnod.

1. Alaposan tanulmányozod azt az iparágat / szakterületet ahová pályázol

A válság szinte minden területet érintett, de nem egyformán. El kell kerülnöd azokat, amik a “gazdasági földrengés epicentrumában” voltak – például a hitelközvetítés, autóértékesítés, és meg kell találnod azokat az iparágakat, amiket a válság viszonylag kevésbé érintett – például a gyógyszergyárak, diszkont hipermarketek.

Bizony, ehhez el kell kezdeni egy szisztematikus kutatómunkát. A marketing ezt úgy hívja, hogy piackutatás. Mi hívjuk most munkaerőpiac-kutatásnak!

Fel kell hívni az ismerősöket, de nem azért, hogy álláslehetőség felől érdeklődjünk, hanem inkább a cégük, az iparág teljesítménye felől.

Hogy megy a vállalatnak? Melyik divízió teljesít jobban, melyik kevésbé? Mit tud az ügyfeleikről? Mit tud a beszállítókról?

Már néhány ilyen telefonhívás / beszélgetés után is nagyságrendekkel többet fogsz tudni a munkaerőpiacról. (Persze az sem árt, ha a Figyelőt és a gazdasági sajtót is nyomon követed.)

2. A másik teendő, hogy megvizsgálod a saját kulcskompetenciádat.

A micsodát????

A kulcskompetencia az a tevékenység, amiben Te jó vagy ÉS szereted is csinálni. Na de miért fontos ez?

Mert ha valamiben jó vagy, van benne tapasztalatod, és szereted is csinálni, akkor abban a bizonyos dologban hatékonyabb vagy, mint a nagy átlag. Ha valamiben jobb vagy, mint az átlag, akkor könnyebb eladnod magad, könnyebb állás találnod.

“De mi van akkor, ha egy olyan területen vagyok jó, amit a válság leginkább sújtott?”

Ilyen helyzetben érdemes elgondolkozni a pályaváltáson. De itt is az iparág és a kulcskompetencia lesz irányadó.

Mi az a tapasztalatodból, ami felhasználható azon a területen, ahol van igény új munkatársakra? Nézzünk meg két példát:

Volt terület: HR tanácsadó, személyzeti osztály
Kucskompetencia: jól bánik az emberekkel
Lehetséges új terület: ügyfélszolgálat

vagy

Volt terület: autókereskedő
Kucskompetencia: jól tud eladni, otthon van műszaki kérdésekben
Lehetséges új terület: műszaki cikkek / gépészeti termékek értékesítése

Önéletrajz pályaváltóknak

A Gerilla Önéletrajz Módszerekben egy külön fejezetet szenteltem annak, hogyan tudsz ütős önéletrajzot írni akkor is, ha pályát szeretnél változtatni.

De még ennél is legfontosabb, hogy legyél képben az egyes iparágak gazdasági helyzetével, és azzal, hogy milyen munkakörre mekkora kereslet van!

Mikor erre rájöttem annak idején, egy hónapon belül el tudtam helyezkedni. Ráadásul egy olyan iparágban (nemzetközi szolgáltató központok), ami akkor indult óriási fejlődésnek – és ez nekem is rengeteg lehetőséget adott.

Azt kívánom, hogy Te is találd meg ezeket a réseket a munkaerőpiacon!

Üdv:

András