Miért ne küldj ajánlólevelet?

Az álláspályázatok egyik érdekes mellékterméke a referencialevél vagy ajánlólevél. Ügyfeleim egy jó részét még a Gerilla Önéletrajz tanulmányban sem tudtam arról lebeszélni, hogy ilyeneket küldözgessen, így teszek most egy ismételt kísérletet.

Nagyon sok álláskereső a pályázata mellé csatolja az ajánlólevelét is, amit az előző munkahelyén kapott egy magas beosztású vezetőtől, általában “Az Igazgató Úrtól” …

Ezzel csak egy gond van.

Ajánlólevelet csak azok kapnak, akiket elbocsátottak. Amiben ugyan semmi szégyenletes nincs, de ez a tény önmagában nem a legjobb “ajánlólevél”.

Vagy Te talán vissza tudsz emlékezni olyan szituációra, amikor Te mondtál fel, és mégis kértél (és kaptál) ajánlólevelet?

Ugye, hogy nem?

De ez még nem minden

Van még egy baj ezekkel a dokumentumokkal: olyan hivatalos szövegezésük van, mint egy adóhivataltól érkezett levélnek. És persze ez a hivatalos nyelv nem kelt bizalmat… pedig éppen ez lenne a célja…

A mai bizalomhiányos társadalomban nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy mit mondanak mások egy termékről vagy szolgáltatásról. Ugyebár itt a nagy piacgazdaságban mi is egy termék, na jó: szolgáltatás vagyunk. :-)

Nem tudom, Te hogy vagy vele, de én például sem fodrászt, sem fogorvost nem választok “csak úgy”. Bizonyítékra van szükségem, hogy nem fognak kontár munkát végezni. Ha valamelyik ismerősöm ajánlja a fogorvost, na az mindjárt más, akkor már én is ki merem próbálni.

Az ajánlás tehát bizalmat épít, jobban mondva csökkenti a bizalmatlanságot.

Hogyan használhatod az ajánlások pszichológiai erejét?

A képletet már ismered a tanulmányból: az önéletrajz margójára szúrj be néhány referencia-idézetet! De ne spórold meg ezt a lépést, mert ha elveted ezt az eszközt, akkor egy nagyon fontos meggyőzési fegyvert hagysz kihasználatlanul! Az állásokért folyó harcban Neked viszont most minden munícióra szükséged van.

A következőkre kell figyelned:

Ne legyen referencia levél-szagú! A fentiekből következik, hogy az nem elég, ha az ajánlólevélből másolsz ki egy-két mondatot. A hivatalos nyelvezet nem elég meggyőző.

De nem kell eldobni a referencia-levelet. Azzal ugyanis nem követsz el bűnt, ha az idézett mondatot kicsit “átszerkeszted”, hogy így a “szövegkörnyezetből kiragadva” is értelmes és kicsit közvetlenebb legyen. :-)

Az ideális referencia idézet olyan, mintha egy emailből vágták volna ki. Nem tudom, van-e hozzáférésed az ügyfelekkel / főnökkel folytatott levelezéshez. Ha még van, akkor érdemes ezek között kutakodni egy jó kis dicséret után. Ha találsz ilyet, akkor BINGÓ.

(Ha nem találsz, akkor sincs semmi gond, de egy jó tanulság a jövőre nézve, hogy érdemes egy-egy pozitív visszajelzést eltenni – később aranyat érnek.)

Szóval mi a teendő, ha nincs kéznél egy meggyőző, őszintének ható referencia?

Kérj egyet!

Hívj fel volt kollégákat vagy ügyfeleket, akikkel bizalmibb viszonyban voltál. Meséld el nekik, hogy miről lenne szó, és kérd meg őket, hogy írjanak Rólad néhány sor véleményt! Ügyfeleim körében – akik végre eljutnak idáig – azt tapasztalom, hogy az utólagos véleménykérés is remekül működik. (Ez egyébként a kapcsolatok mozgósítására is jó apropó…)

De ne lepődj meg, ha megígérik, és esetleg mégis elfelejtik elküldeni! Sokan azt gondolják, hogy most nekik egy igazi referencia-levelet kell írni, és csak halogatják, halogatják. Ezért az a legjobb, ha a telefonbeszélgetés alapján Te írsz össze egy-két mondatot, és ezt küldöd el ismerősödnek jóváhagyásra.

Plusz pont jár érte, ha az idézet:

  • Veled szoros munkakapcsolatban dolgozótól származik, és ez ki is derül a szövegből vagy az illető pozíciójából;
  • főnöktől, beosztottól vagy ügyféltől származik;
  • kiemel egy adott tulajdonságot: pl. jó vezető vagy, pontos vagy, proaktív vagy, jól kommunikálsz stb., stb. (Ezeket a megfoghatatlan pozitív tulajdonságokat szinte csak az ilyen idézetekkel tudjuk hihetővé tenni egy önéletrajzban.)

Tudnod kell még, hogy egy jó idézet nem őrzi meg sokáig a szavatosságát. Egy olyan munkahelyről származó vélemény már nem sokat ér, ahol 1995-ig dolgoztál. Ennél frissebbekre lesz szükség.

Mindez így együtt nem könnyű. Igen, tudom! A referencia-idézetek gyűjtése az egyik legmacerásabb a gerilla önéletrajzod elkészítésében az eredményeid számosítása mellett. De azért is ilyen hatásos, mert nagyon kevesen csinálják!

Ne feledd: egy Gerilla Önéletrajz referencia-idézetek nélkül olyan, mint a “pénztárca pénz nélkül”!