Önéletrajz minták – 5 ok, amiért ne használd ezeket!

Még mindig meglepődök, hogy milyen sok álláskereső remél gyorsabb elhelyezkedést az Internetről letölthető önéletrajz mintáktól.

Ha gondolkoztál már letölthető önéletrajz minták, önéletrajz sablonok használatán, vagy most is ilyet használsz, akkor érdemes tovább olvasnod, mert nem biztos, hogy ez a legjobb megoldás.

Miért nem annyira hatékonyak az önéletrajz minták?

1) Sablonos, minden  önéletrajz egyforma

Az önéletrajz egyik fontos feladata, hogy kiemeljen Téged az állásra pályázók tömegéből. Gondolj bele, amikor egy álláshirdetésre több száz jelentkezés érkezik, akkor mennyi esélyed van arra, hogy el is olvassák az anyagodat!

Az Europass önéletrajz egy olyan sablonos megoldás, ahol a különböző álláskeresők önéletrajzának kinézete, szerkezete is nagyon hasonló. Pedig pont arra kellene törekedni, hogy a műfaj keretein belül egy kicsit egyediként pozicionáljuk magunkat.

Ugye az állásinterjún is gyakran kérdezik, hogy “miért kellene Önt felvennünk erre az állásra”. Itt is arra kíváncsiak, hogy miben vagyunk mások, miben tudunk többet nyújtani mint a többi jelentkező. Ezt már az önéletrajzban is érzékeltetnünk kell, hogy egyáltalán behívjanak állásinterjúra.

2.) Önéletrajz minták gyakori hibája:  nem tartalmaznak célkitűzést

A jó önéletrajz elmondja az olvasónak, hogy milyen állásra jelentkezel, vagy milyen pozíció érdekel. Ha ez nincs meg, akkor az olvasó a szakmai tapasztalatodat böngészve próbálja kideríteni, hogy vajon milyen “kaliberű” szakember vagy, és mi a szakterületed. A gond az, hogy amikor valakinek 200 önéletrajzot kell átnézni egy-két óra alatt, akkor erre a szemezgetésre nincs ideje.

Most mondhatod azt, hogy “de hát ott van a kísérőlevél, abban benne van”. Igen ám, de egy kutatás szerint, és a saját tapasztalataim szerint is, a kiválasztást végző szakemberek 80%-a az önéletrajz elolvasásával kezdi a szelektálást. Ha az nem kelti fel az érdeklődését, akkor a kísérőlevelet el sem olvassa.

3.) Születési dátum egyből a dokumentum elején

A legtöbb önéletrajz minta ezzel kezdődik: a születési dátummal.

Egy középkorú vagy idősebb jelöltnek is elég az elmúlt 15 év szakmai tapasztalatát felsorolni. Teljesen irreleváns ma már, hogy mit csinált például 1988 és 1992 között. Így a szakmai tapasztalat alapján már nem ordít rólunk, hogy “öreg motorosok” vagyunk.

A tanulmányok mellől egy idősebb pályázó akár le is felejtheti az évszámokat. Ha úgy dönt azonban, hogy mégis beírja, és így kikalkulálható az életkor, legalább akkor sem azzal szembesül az olvasó először, hogy valaki mondjuk 1958-ban született. Mert akkor lehet, hogy egyből félre is teszi az anyagot.

Ám ha egy színvonalas önéletrajzzal sikerül felkeltenünk az érdeklődését, akkor legalább végigolvassa azt, és talán az idősebb kor ellenére is fontolóra veszi a jelöltet. A lényeg, hogy ne az életkor legyen a legelső benyomás!

4.) A leggyakoribb önéletrajz minta, az Europass önéletrajz, melyet nehéz olvasni

Ez az a tényező, ami miatt a személyzetis és HR szakemberek nem szeretik az Europass önéletrajz mintát. Tudniillik nehezen áttekinthető a struktúrája, alig különülnek el egymástól az egyes munkakörök. Sokszor úgy kell keresgélni, hogy milyen cégnél is dolgozott a jelölt.

A sajátos felépítés miatt sok olyan Europass önéletrajz kerül a kezembe, ami három vagy négy oldal hosszú. Pedig az ideális önéletrajz mindössze egy-, legfeljebb kétoldalas.

A HVG állásbörzén több karrier-tanácsadó és fejvadász kollégával találkoztam és a sokak által használt önéletrajz minta, az Europass önéletrajz is szóba került. Megmondom őszintén, többször szoktunk vitázni arról, hogy milyen álláskeresési technikák működnek legjobban. De amikor szóba került az Europass önéletrajz, akkor hirtelen egység támadt közöttünk. Abban ugyanis kivétel nélkül minden szakértő egyetért, hogy az Europass önéletrajz nem hatékony, mert nehéz vele dolgozni.

Ugyanez a vélemény uralkodik az Önéletrajzírók és Karrier-tanácsadók Nemzetközi Szövetségének tagjai között is, akiknek én is egyike vagyok.

5) Nyelvtudás bemutatása az Europass önéletrajz mintában

Kevés ennél kacifántosabb megoldást láttam… Minden egyes nyelvnél minősíteni kell a beszédértés, beszédkészség és íráskészség színvonalát. Ráadásul központilag megadott kategóriák szerint úgy mint B1, A1, A2 stb., amit még a kiválasztással foglalkozók sem mindig értenek.

A nyelvtudás bemutatásánál igazság szerint bőven elég annyi, hogy alapszintű, társalgási szintű vagy tárgyalási szintű a nyelvtudás. A többi csak a helyet fogalja.

De mégis mit használjak?

Önéletrajz sablonok helyett olyan önéletrajzra van szükséged, ami jól áttekinthető, kiemel Téged a többi jelentkező közül és megmutatja, hogy miben leszel a leendő munkáltatód hasznára.

Ugye nem elég ennyi önéletrajzírási tipp? Többet szeretnél?

Iratkozz fel a Gerilla Önéletrajz Tippek ingyenes önéletrajzíró tanfolyamra, ahol további önéletrajzírási tippeket, álláskeresési módszereket ismerhetsz meg! Azonnal ajándék: Az önéletrajzok 5 legsúlyosabb hibája tanulmány

—————————————

[bottom_subscribe formletter=”oneletrajzmintak”]