5 jel, ami arra utal, hogy gyengén szerepelsz az állásinterjún

Írta: Baráth András  |  2018. június 25.  |  c 7 hozzászólás

Sok álláskereső az interjún való gyenge szereplés miatt marad le egy állásról, mikor valójában alkalmas lenne a feladatra. Vajon Te is elköveted azokat a hibákat, mint az egyik volt kolléganőm, aki többször is csődöt mondott belső állásinterjún?

Vezetőként a legtöbb tapasztalatot az interjúztatásról akkor szereztem, amikor osztályvezetőként belső jelölteket hallgattam meg az alám tartozó csoportvezetői pozíciókra.

Mert a belső jelentkezőkről pontosan tudtam, hogy valójában mire képesek. Ezzel szemben azt is láttam, hogy gyakran milyen keveset tudtak mindebből megmutatni az interjún. Mint például az egyik legjobb munkatársam.

Egy alkalmas jelölt sikertelen története

Volt egy hölgy beosztottam, akiről meg voltam győződve, hogy alkalmas lesz csoportvezetőnek. A munka a kisujjában volt, a többiek felnéztek Rá, és az ügyfelek is tisztelték.

De amikor eljött az interjú, hibát hibára halmozott.

Egyrészt nem készült fel megfelelően, és több fontos kérdésnél is igen határozatlanra sikerült a válasza. De olyan is volt, hogy egyszerűen leblokkolt. Néhány esetben pedig kifejezetten rossz választ adott, míg én tudtam róla, hogy a napi munkában jól csinálja azt a bizonyos dolgot, amire a kérdés vonatkozott.

Én hiába próbáltam átrúgdosni a ‘vizsgán’ – hiszen a közvetlen felettes abban érdekelt, hogy mielőbb betöltsék az állást, még akkor is, ha az interjú nem sikerül százszázalékosan.

De az interjún bent ült a személyzeti osztály képviselője és a területet vezető igazgató is, akik elsősorban az interjú alapján hozták meg a döntésüket. Az igazgató pedig különösen nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy erős középvezetői legyenek, így igen komolyan vette ezeket az interjúkat.

Így bármennyire is szerettem volna kinevezni az adott hölgyet csoportvezetőnek, az interjún látottak alapján az igazgató hajthatatlan volt.

A jelentkező elutasításra került!

Egyszerűen elszúrta az interjút, pedig valójában alkalmas volt. És az igazat megvallva, egyet kellett értenem az igazgatóval. Mert nem elég jól csinálni valamit, azt jól is kell tudni kommunikálni. Mind az interjún, mind a napi munkában – különösen egy vezetői munkakörben.

De tudod, mi a legszomorúbb?

Az, hogy ez a hölgy, amikor fél év elteltével megpályázott egy másik megüresedő csoportvezető állást is, ugyanezeket a hibákat követte el.

Semmit nem tanult a hibáiból.

Most azt kérem: légy kritikus magaddal!

Ha állást keresel, és volt már egy-két sikertelen interjúd, érdemes kíméletlenül kielemezned magad. Mert ha ezt nem teszed meg, és nem tanulsz a hibáidból, könnyen lehet, hogy továbbra is az interjúkon fog elbukni a jelentkezésed.

Íme 5 jel, ami arra utal, hogy az interjú miatt maradsz le egy állásról:

1. Jel

Nem jut eszedbe jó válasz, vagy egyszerűen nem is tudsz válaszolni egy kérdésre.

Ülsz az interjún két vagy három interjúztatóval szemben, meg vagy róla győződve, hogy ezt az állást neked találták ki, és egyszerűen nem tudod, hogy mit is kellene válaszolni a kérdésre. Úgy érzed magad, mint egy diák az általános iskolában, akit felszólítottak felelni, de nem tudja a leckét.

Ezt a hibát nagyon sokan elkövetik. Pedig az interjúztatók a kérdések többségét mindig ugyanabból a 40-50 kérdésből választják ki, melyekre Te is előre felkészülhetnél.

2. Jel

Úgy érzed, hogy túl hivatalos az interjú

Az egész álláskeresés olyan mint a párkeresés, és az interjú mint a randevú. Kell egy nagy adag szimpátia ahhoz, hogy sikeres legyél. Igen, meg kell, hogy kedveljenek. De ha ezt nem sikerül elérned, akkor olyan fanyar pofát vág mindenki, mintha bíróságon lennétek.

Te pedig rohadtul kellemetlenül érzed magad, mert a ‘vádlottak padján’ ülni nagyon rossz érzés. Valójában csak annyi történt, hogy nem fordítottál elég figyelmet arra, hogy megkedveltesd magad. Ez legalább olyan fontos, mint a helyes válaszok, mert ez is kell ahhoz, hogy ajánlatot kapj.

3. Jel

Túl ideges vagy, talán még a hangod is remeg néha

Természetes, hogy az interjú előtt mindenki kicsit feszültebb, izgatottabb. De ha majd’ kiugrik a szíved a helyéről, ha remeg a hangod miközben a kérdésekre válaszolsz, akkor nem fogod tudni kihozni magadból a legtöbbet.

Táncoltál már olyan emberrel, akinek izzadt a tenyere, többször is a lábadra lépett izgalmában, és láttad rajta, hogy meg van illetődve? Ugyanígy festesz Te is, ha nem tudod megnyugtatni magad. Erre a tapasztalt előadók több módszert is kidolgoztak, amit az állásinterjún is lehetne alkalmazni.

4. Jel

Szerinted jól ment az interjú, de mégis nemleges választ kapsz

Több olvasómtól is hallom ezt: “Nagyon jól ment a beszélgetés, jó hangulat alakult ki, úgy érzem jó válaszokat adtam. Szinte biztos voltam benne, hogy megkapom az állást. De három hétig válaszra sem méltattak, azután is csak egy kurta elutasítást kaptam. Nem értem, mit csináltam rosszul!”

Ez aztán az idegölő szituáció, még a maradék önbizalmadat is elveszi. Hiszen már abban sem vagy biztos, amit igenis jól csinálsz.

5. Jel

Amikor hazamentél, és átgondoltad az interjút, akkor jutott eszedbe, hogy mit kellett volna másképp csinálnod

Talán Veled is előfordult már, hogy otthon verted a fejed a falba, mert nem azt mondtad az interjún, amit valójában mondanod kellett volna. Aztán szidni kezdted magad, hogy hogyan lehetsz ekkora ‘marha’. Bizony, ez is egy tipikus hiba, ami a felkészületlenségre vezethető vissza.

Ha az öt közül bármelyik eset is előfordult már veled, akkor érdemes nagyobb hangsúlyt fektetned arra, hogy jóval alaposabban felkészülsz egy állásinterjúra. Mert ha nem, akkor könnyen úgy járhatsz, mint a volt kolléganőm: valójában alkalmas vagy, de mégis lemaradsz az állásról, mert kulcshelyzetben nem tudod ezt megmutatni.

Baráti üdvözlettel:

András

u.i. Ti miket tapasztaltok állásinterjún? Van még olyan fontosabb hiba, amit szerintetek kihagytam? Írjátok meg a hozzászólások között!

——————————-

A szerzőről

Baráth András

Baráth András okleveles önéletrajz-szakértő és elhelyezkedési tanácsadó. András álmodta meg és hozta létre 2009-ben a Gerilla Önéletrajz Műhelyt azzal a céllal, hogy segítsen elhelyezkedni az álláskeresőknek az általa kidolgozott gerilla önéletrajz módszerek valamint a modern álláskeresési technikák segítségével. András a legjelentősebb szakmai szervezet, az Önéletrajzírók és Karriertanácsadók Nemzetközi Szövetségének (Professional Association of Resume Writers and Career Coaches) tagja, és vizsgázott szakértője. Büszke arra, hogy az elmúlt hét évben több ezer álláskereső talált új állást az általa tanított álláskeresési stratégiák segítségével.

Hozzászólások

Egyetértesz? Tiltakozol? Szólj hozzá a témához!

A hozzászóláshoz kérlek használj teljes nevet és várjuk kulturált hozzászólásaidat legyen az akár egyetértő, vagy akár kritikus.


Veronika
2018. június 25. hétfő 18:04

Kedves András!

A negyedik pont kivételével értem, hogy a felkészülés az alapja mindennek, de azzal mit lehet kezdeni, ha tényleg így jár az ember: felkészül, érzése szerinz jól szerepel, majd elutasítják. Ott min kellene változtatni?

Köszönettel: M. Veronika

Válasz

Viki
2018. június 25. hétfő 21:13

Hát ezt mintha rólam írtad volna :o

Válasz

Kovács Mária
2018. június 25. hétfő 22:55

Kedves András!

Lehet, hogy az én véleményemmel csak kevesen értenek egyet, azért mégis reagálnék néhány mondatban. Tudom fontos az állásinterjún való sikeres szereplés, én azonban ódzkodok attól, hogy a feltett kérdésekre betanult választ adjak. Én őszinte ember vagyok, s az állásinterjún is a valóságot akarom mutatni. Arra gondolok, hogy ha én ülnék a túloldalon, s én interjúztatnék, akkor engem a valóság érdekelne: az, hogy milyen is az az ember szakmailag is és emberileg is. Szerintem nem mindig helyes az első benyomás alapján döntést hozni. Mit érünk azzal, ha a munkavállalónak sikerül jól "eladnia magát" az állásinterjún, felveszik, s aztán a gyakorlatban kiderül, hogy csak "blöffölt"? Nekem volt olyan munkatársam, aki elsőre nagyon szimpatikus volt, aztán ahogy együtt dolgoztunk, csalódtam benne, s volt olyan munkatársaim is, aki elsőre nem volt szimpatikus, később viszont kiderült, hogy milyen jó szakmailag is és emberileg is.

Válasz

  Zsuzsa
  2018. június 26. kedd 07:10

  Egyetértek Máriával! Én 47 évesen már nem játszom meg magam az állásinterjún, őszinte vagyok minden kérdésben és nem azt nézem, milyen választ várna a munkáltató. Sokszor írt András arról is, hogy a bérről csak a kiválasztás utolsó fázisában beszéljünk. Én már a pályázatomba beírom a bérigényemet függetlenül attól, hogy kérték-e a hirdetésben. Ne raboljuk feleslegesen egymás idejét. Pénzbe és időbe kerül egy állásinterjúra elmenni és mindkettő drága az embernek. Tapasztalataim azt mutatják, hogy nem érdemes a bérkérdést halogatni, mert hiába felel meg szakmailag a jelentkező az elvárásoknak, a végső döntést mégis ez alapján hozza meg a munkáltató.

  Válasz

Fejszési István
2018. június 26. kedd 08:59

Tisztelt Tanár Úr!
A fenti intelmeket olvasva elszállt az agyam. Semmi komkrétum, semmi tanulságot adó történet leírás. Az első kérdésem, hogyan készülsz fel arra amit nem ismerhetsz?
Számos idióta és provokatív kérdést tehetnek fel az interjú során, amire meggyőződésem szerint csak egyenes, a személyemből fakadó választ illik adni. Hiszen pont ez a dolog lényege. Mégpedig minnél szélesebb képet kapjanak rólam, függetlenül attól milyen előjelű az. Nem jószínben kell feltűnnöm, nem szimpátiát kell keltenem magam iránt, hanem a kapzsiság érzését. Miért jó és miért éri meg a munkáltatónak engem választani.
Itt üzletről van szó. Én a szaktudásom, tapasztalatom, emberségemet - és még sorolhatnám a jelzőket - kínálom fel, amiért fizetnek. Nota bene ez a felfogás ebben az országban nem működik.
Szumma-szummárum engem csak feldühített ezen írásod kedves András, nem pedig inspirált.

Baráti üdvözlettel:
Fejszés István

Válasz

Enghis Adriana
2018. június 26. kedd 14:25

Köszönöm szépen a segítséget. Sok mindenben egyet értek veled és biztos vagyok benne hogy a példában történetek velem is előforultak.

Üdv. Adriana

Válasz

Nagy Tünde
2018. június 26. kedd 14:56

Azonos kérdésekre fel lehet készülni. Az előttem szólóval értek egyet. Magunkat kell(ene) adnunk s nem megjátszani valaki mást. Pl. egy 56 évestől megkérdezi a 20 éves HR-es angol teszt gyanánt, hogy milyen karrier elképzelései vannak 5-10 éves távlatban. Ezt csak elpoénkodni tudtam. Számomra az is fontos hogy egy HR-es is legyen felkészült, nem kövessen el ekkora bakit.
Még mindig a kért fizetés dönt !

Válasz

Hogyan keress állást, ha elmúltál 40-45 éves?
LETÖLTHETŐ INGYENES TANULMÁNY
Íme 5 bevált tipp, amiről minden 40-45 feletti álláskeresőnek tudnia kell. Ha elolvasod és kipróbálod ezt az 5 egyszerű szabályt, akkor:
 • az ÉLETKOROD NEM LESZ többé AKADÁLY az álláskeresésben,
 • könnyedén rá fogsz találni a NEKED VALÓ ÁLLÁSOKRA,
 • MEGFIATALÍTOTT ÖNÉLETRAJZODDAL KI FOGSZ TŰNNI a tömegből,
 • és sokkal TÖBB ÁLLÁSINTERJÚRA fognak behívni, mint korábban bármikor.
Hogyan keress állást, ha elmúltál 40-45 éves e-book
Mindjárt kész vagyunk! Kérlek, töltsd ki az alábbi űrlapot, majd kattints a gombra!
Hogyan keress állást, ha elmúltál 40-45 éves e-book

Kérlek, add meg az email címed, ahová elküldhetem a 40-45 év felettieknek szóló álláskeresést segítő tanulmányt.

Kérlek, add meg a nevedet
Kérlek, add meg az email címedet
Adataidat nem adom ki senkinek.