Így keresnek a legtöbben állást 2017-ben

Írta: Baráth András  |  2017. november 03.  |  c 3 hozzászólás

Remélem, jól vagy. Azért írok, mert nemrég zárult le két saját kiválasztási folyamatunk, aminek eredményeként 3 új munkatársat vettünk fel. A kiválasztás során több mint 200 önéletrajzot kaptunk, és közel 30 telefonos ill. személyes állásinterjút bonyolítottunk le. A mai cikkemben a beérkező önéletrajzokkal kapcsolatos tapasztalataimat szeretném tanulságképpen megosztani veled.

Az összkép az, hogy a jelentkezők kb. 85-90%-a még ma, 2017-ben is olyan önéletrajzot küldött be, ami egy elavult vagy éppen előnytelen sablonra épül, és messze nem tükrözi a jelentkezők szakmai felkészültségét. Láthatóan a legtöbben továbbra is úgy tekintenek az önéletrajzra, mint egy kitöltendő űrlapra, és emiatt a pályázatok többsége tartalmi szempontból is komoly kívánnivalót hagy maga után.

A következőkben szeretném bemutatni azt az 5 fő önéletrajz típust, amit a pályázók túlnyomó többsége használ:

1. Teljesen elavult, a netről innen-onnan letöltött sablon:

Ezekre az anyagokra az jellemző, hogy a beküldő pályázó a legkisebb energiát sem tette bele abba, hogy meggyőző önéletrajzot írjon. Egyszerűen még meg sem fogalmazódott benne az igény, hogy az önéletrajz tartamának és szerkezetének tükrözni kellene a szakmai felkészültségét. Ez a gyakorlatban úgy nézhet ki, hogy valaki letölt a netről innen-onnan sablont (a legtöbbször egy réges-régen elavult formátumot) azt mintegy űrlapot vagy jelentkezési lapot kitölti (szerintem legfeljebb kb. 1-2 óra alatt) és már mehet is. Nem ritka, az Excel vagy txt formátumban elküldött önéletrajz sem, és hát igénytelenül beszkennelt anyagok is előfordulnak – hiszen hogyan másképp lehetne ráapplikálni az önéletrajzra az előhívott arcképes igazolványképet…

2. Az Europass önéletrajz

Az Europass önéletrajzról korábban egy cikkemben már elmondtam, hogy miért nem ajánlom használni. Egyrészt azért, mert a legtöbb személyzetis és HR szakember nem szereti az Europass formátumot. Ennek az önéletrajz sablonnak nehezen áttekinthető a struktúrája, alig különülnek el egymástól az egyes munkakörök. A sajátos felépítés miatt sok olyan Europass önéletrajz kerül a kezembe, ami három vagy akár négy oldal hosszú. Több év gyakorlatából, számos toborzási szakember és személyzeti tanácsadó visszajelzéseiből tudjuk ugyanakkor, hogy az ideális önéletrajz mindössze legfeljebb kétoldalas.

3. Állásportálok sablonjai alapján elkészített önéletrajz

Ma már több állásportál is kínál olyan ingyenes alkalmazást, hogy egy internetes felületen feltöltheted a szakmai tapasztalataidat és tanulmányaidat, és a program egy gombnyomásra legenerál egy önéletrajzot. Ezeket onnan lehet észrevenni, hogy az állásportál logója is látható az anyagon – természetesen kellően feltűnően. Bár alapvetően egy letisztult külalak jellemző ezekre a pályázatokra, pont ez a hátrányuk is: az egyik olyan mint a többi, ráadásul egyre több ilyen formátum fordul elő. A programozás miatt kötöttebb szerkezet pedig nem ad arra lehetőséget, hogy fontos, ám a sablonból hiányzó tartalmi elemekkel kiegészítsd a pályázatodat.

Az állásportálok által kínált önéletrajzokról nem szabad elfelejteni, hogy ezek alapvetően PR- és reklámanyagok, amik az állásportálokat hivatottak reklámozni. És elősegíteni, hogy minél egyszerűbben tudják bővíteni az önéletrajz adatbázisukat, amit a munkáltatók felé értékesíthetnek…

4. Csilli-villi design önéletrajzok

Az elmúlt 2-3 évben kezdenek elterjedni az ú.n. design önéletrajzok. Ezekre az jellemző, hogy bár látványban gyönyörűek, ez szinte kivétel nélkül a tartalom rovására megy. A jó designban ugyanis általában kevés a szöveg, és a grafikai megjelenéssel igyekeznek egyedi önéletrajzot összehozni. Közös vonás például ezekben a design sablonokban, hogy a készség szintjét színes kördiagramban vagy oszlopdiagramban mutatják be. Bár fontos a jó megjelenés, egy önéletrajzban sokkal inkább a szöveges tartalom, semmint a gyönyörű grafikai megjelenés fog eladni téged. Ez alól nyilván egyedül a grafikus szakemberek kivételek…

5. Átgondolt, tartalmilag és formailag is igényes pályázatok

Ezek teszik ki kb. a beérkezett pályázatok 4-5 százalékát. Mind a motivációs levélen, mind az önéletrajzon látszik, hogy a jelentkezők a megpályázott állásra és a hirdető cége szabták a jelentkezésüket.

Tisztában vannak vele, hogy milyen fontos tartalmi elemeknek kell szerepelniük az önéletrajzukban, és hogyan kell ezt meggyőzően, hitelesen bemutatni. A pályázatok külalakja pedig jól áttekinthető, megfelelően szerkesztett anyag, ugyanakkor mentes a fölösleges design sallangoktól.

Természetesen az állásinterjúra behívott jelöltek többsége ez utolsó kategóriából került ki, és nem azért, mert a gerilla önéletrajz sablonnal pályázókat különösebb előnyben akartam részesíteni, hanem azért, mert ezeknél a jelölteknél láttam azt a szakmai igényességet, amit a munkában és ügyfelekkel való együttműködés során is elvárunk.

Mi a tanulság?

Szerintem érdemes mindenkinek úgy tekinteni az álláskeresésre, mint egy értékesítési és marketing tevékenységre, amiben el kell adni magunkat. Ebben a felállásban pedig az önéletrajz nem egy egyszerű űrlap vagy jelentkezési lap, hanem sokkal inkább egy marketing anyag. Nyilván támaszkodnia kell az önéletrajz elvárt struktúrájára, de ezen belül igenis ki kell tűnnie a tömegből, és be kell bizonyítani, hogy te vagy a legjobb vagy legalábbis az egyik legjobb az állásra.

A kiválasztás tapasztalatai alapján úgy látom, hogy sok álláskeresőnek és talán neked is szükséged van gyakorlatias támogatásra a meggyőző önéletrajz elkészítésében, ezért a következő két-három hétben ezzel foglalkozom majd részletesen.

 

A szerzőről

Baráth András

Baráth András okleveles önéletrajz-szakértő és elhelyezkedési tanácsadó. András álmodta meg és hozta létre 2009-ben a Gerilla Önéletrajz Műhelyt azzal a céllal, hogy segítsen elhelyezkedni az álláskeresőknek az általa kidolgozott gerilla önéletrajz módszerek valamint a modern álláskeresési technikák segítségével. András a legjelentősebb szakmai szervezet, az Önéletrajzírók és Karriertanácsadók Nemzetközi Szövetségének (Professional Association of Resume Writers and Career Coaches) tagja, és vizsgázott szakértője. Büszke arra, hogy az elmúlt hét évben több ezer álláskereső talált új állást az általa tanított álláskeresési stratégiák segítségével.

Hozzászólások

Egyetértesz? Tiltakozol? Szólj hozzá a témához!

A hozzászóláshoz kérlek használj teljes nevet és várjuk kulturált hozzászólásaidat legyen az akár egyetértő, vagy akár kritikus.


Dani
2018. január 11. csütörtök 00:10

Így keresnek a legtöbben állást 2017-ben: Istenhez fohászkodva, de sajnos néhol a világan már ő is elvesztette a kontrollt.

Válasz

Stelliné Ovajka Zsuzsanna Júlia Eszter
2017. november 3. péntek 12:20

Szeretném Önnel megosztani az önéletrajzom. Sok hagyományos önéletrajzot készítettem régebben folyóírással, mint tanuló és tanár. Fogalmazni is tanítottam, ugyanis a gépírás - információkezelés tantárgyon belül volt levelezés, többek között önéletrajz készítése. Utóbbi években nemigen kérnek kézírással készült önéletrajzot. A technika fejlődése következtében a rublikákat kell kitölteni. Én Europass önéletrajzot továbbítok, ugyanis több éve munkát keresek.

Válasz

Csordás Lívia
2017. november 3. péntek 11:31

Kedves András, köszönöm az érkező írásokat már eddig is sok tanulnivalót adtak az önéletrajzírással kapcsolatban. Az ingyenes előadásokat hallgatva átírtam önéletrajzomat már többször is és szeretném megkérdezni, hogy van-e bármilyen lehetőség arra, hogy véleményt kapjak róla egy olyan szakembertől, mint Ön?
Válaszát előre is köszönöm,
Üdvözlettel,
Csordás Lívia

Válasz

Hogyan keress állást, ha elmúltál 40-45 éves?
LETÖLTHETŐ INGYENES TANULMÁNY
Íme 5 bevált tipp, amiről minden 40-45 feletti álláskeresőnek tudnia kell. Ha elolvasod és kipróbálod ezt az 5 egyszerű szabályt, akkor:
  • az ÉLETKOROD NEM LESZ többé AKADÁLY az álláskeresésben,
  • könnyedén rá fogsz találni a NEKED VALÓ ÁLLÁSOKRA,
  • MEGFIATALÍTOTT ÖNÉLETRAJZODDAL KI FOGSZ TŰNNI a tömegből,
  • és sokkal TÖBB ÁLLÁSINTERJÚRA fognak behívni, mint korábban bármikor.
Hogyan keress állást, ha elmúltál 40-45 éves e-book