Ki számít idősnek ma a magyar munkaerő-piacon?

Írta: Baráth András  |  2018. április 18.  |  c 1 hozzászólás

Aki elmúlt már 40 éves? Vagy talán 45 fölött? Esetleg “csak” az 50-55 év felettieknek kell ezen aggódni?

Ha követed a Gerilla blogot, akkor láthatod, hogy én például gyakran hivatkozom arra, hogy 40-45 éves kor felett már bizony célszerű bizonyos praktikákat bevetned az álláskeresés során, ha sikerrel akarsz járni. Nem véletlen, hogy a következő élő ingyenes internetes előadásom is ehhez a témához kapcsolódik. Mindezzel azonban korántsem az az üzenetem, hogy egy 40-45 éves szakember ‘öregnek’ minősülne az álláspiacon. Tegyük csak tisztába ezeket a korosztályi fogalmakat!

 

Hol a határ?

Nem titok, hogy az ügyfeleim kb. 60-70%-a középkorú vagy idősebb korosztályba tartozik. Ők azok, akik már a bőrükön tapasztalják, hogy hiába lehet papíron manapság könnyebben állást találni, azért ahhoz, hogy egy 40-45 év feletti szakember a kívánt fizetéssel és jó pozíciókban el tudjon helyezkedni, ahhoz bizony már neki is aktívan tenni kell.

Szinte minden tréningem után megkeresnek szakemberek, egyébként teljesen versenyképes szaktudással, tárgyalási szintű idegennyelv tudással és sokrétű szakmai tapasztalattal, hogy “hú, András én már 42 éves vagyok, nekem ez már nem biztos, hogy menni fog”.  

Nekik is és a személyes tanácsadások alkalmával is mindig elmondom, hogy egy 40, sőt egy 45 éves szakembernél is az életkor önmagában még nem feltétlenül akadályozó tényező az álláskeresésben! Pláne ha társul mellé versenyképes szaktudás illetve idegennyelv ismeret.

Tény, hogy a fiatalok előnyben vannak

Sajnos azt nem lehet nem észrevenni, hogy a munkaerő-piacon a – világon mindenhol – a fiatal jelölteket részesítik előnyben. Vannak olyan szakterületek, és cégtípusok, ahol már a középkorú szakemberek is kifejezetten hátrányban vannak. Gondoljunk csak a multinacionális vállalatokra, vagy a nagy nemzetközi szolgáltató központokra, ahol nem ritkán az extrán fiatal átlagéletkor dominál.

A magyar sajátosságok miatt ráadásul itthon talán még erősebb ez az életkor alapú diszkrimináció. A magyar munkaadók gondolkodásában sajnos eléggé erőteljesen jelen van, hogy minél idősebb egy jelentkező, annál  nehezebben teljesíti azokat az álláspiaci elvárásokat, amiket versenyképesnek tekinthetünk. Pl. nem kezeli úgy a számítógépet, nincs stabil idegennyelv ismerete, nem annyira hajlandó kimozdulni a komfortzónájából, rugalmatlanabb, stb. stb. Annyira gyorsan változik a világ, hogy ez az előítélet sajnos manapság már megjelenik a 40-45 éves korosztálynál, és nyílván 50-55-60 év felett mindez még fokozottabban jellemző.

Na, de ez most akkor mit jelent? 40-45 év felett már vége, lőttek a jó pozícióknak?

Szó nincs róla!

Az tény, hogy álláskeresés szempontjából nagyjából a 40 éves kor már egy vízválasztónak tekinthető, vagyis onnantól kezdve sokkal tudatosabb álláskeresési stratégiára van szüksége mindenkinek. Ugyanakkor szeretném leszögezni, hogy önmagában az életkora miatt senkinek, még az 50-55 év feletti szakembereknek sem lehetetlenség állást találni!

Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint az a rengeteg pozitív, megerősítő történet, amit mi a Gerilla Önéletrajz Műhelynél látunk. Íme két friss példa, az egyiket egy 58 éves, a másikat pedig szintén egy 50 feletti ügyfelemtől kaptam a napokban. 

“Kedves András!

Gerilla Önéletrajz módszereit küldte számomra kitartással. Örömmel értesítem, hogy nekem segítő lehetőséget nyújtott. Sikerült elhelyezkednem új munkahelyemre. 2018. február 15.-től új munkahelyemen dolgozok, nyáron töltöm a 58. évemet, négy gyermekes asszony vagyok. Mai napig hajlandóságot mutatok a továbbképzéseken való sikeres szereplésre, minden tőlem telhetőt megteszek az eredményesség érdekében. Olyan munkát találtam, amit szerettem volna! Köszönöm segítségét!” (Varga Györgyné)

 

“Kétszeresen hátrányos helyzetű (50 feletti, gyes-ről frissen visszatérő anyuka) pályázóként a módszereidet alkalmazva 3 hónap alatt sikerült elhelyezkednem az első helyen, ahová jelentkeztem (és végül több fizetésért, mint amennyit az interjún kértem) Szerintem ez szuper és abszolút profi a Gerilla koncepció és maga az állásszerző program (pl. az Excel-oktató videóknak is nagy hazsnát vettem), köszönöm a segítséged!” (Kuzsel Bea)

Látható tehát, hogy 50- 55 sőt akár 60 év felett is meg lehet találni azokat az állásokat, amelyekben elégedettek lehetünk. ›› Segítség a “hogyan”hoz itt.

Mi az, amivel áthidalható az egyes életszakaszokban az életkor alapú hátrányos megkülönböztetés?

40-45 éves kor között

A középkorú álláskeresőknél az az elsődleges probléma, hogy ők már látványosan kevesebb meghirdetett pozícióból válogathatnak a többéves tapasztalatuk okán.

Ahogy a korábbi cikkemben is írtam, a nagy hazai állásportálok egyik fontos jelemzője, hogy az ott fellelhető állások 85-90%-nál 3 évnél kevesebb szakmai tapasztalatot várnak el.

Egyrészt tehát 40 felett már érdemes nem csak az állásportálokon keresgélni, és semmiképp csak a nagy multicégekhez pályázni. A másik fontos dolog pedig, hogy 40 felett már elengedhetetlen, hogy kövesd és figyeld a munkaerő-piacot.

Az, aki tudja merre változik a piac, mi az, amire igény van, mi az a plusz tudás, készség, amit el kell sajátítania például a saját szakmájában, az már eleve lépéselőnyben van az elhelyezkedésnél.

Ha ez a piacismeret adott, akkor egy jól összeállított önéletrajz, és egy eredményfókuszú motivációs levél egy 40 éves tapasztalt szakember számára a gyors és sikeres elhelyezkedéshez javarészt elegendő.

45-50 éves korban

A következő elkülöníthető életszakasz álláskeresési szempontból a 45-50 éveseké. Náluk már jól látható, hogy még egy értékes, tapasztalt, nyelveket beszélő szakembernek is muszáj már más, sokkal célzottabb technikákkal eladnia magát, ha olyan állást szeretne, ami minden szempontból megfelel az elvárásainak.

45 év felett, amit egész egyszerűen el kell fogadni, hogy sajnos már nem lehet ugyanazzal a tömegmarketinggel álláshoz jutni, mint egy junior, viszonylag kevés tapasztalattal rendelkező szakembernek.

Mindenek előtt tehát 45 év felett tisztában kell lenni az erősségeiddel, el kell tudnod adni magad már az első telefonos egyeztetésénél, az önéletrajzodban és az álláskeresés minden egyes pontjánál.

Mindez egyébként korántsem olyan nehéz, mint első hallásra gondolnád, hallgasd meg a csütörtöki ingyenes élő előadásomat, többek között ezekről az egyszerűen elsajátítható, ám annál nagyobb eredményt hozó célzott álláskeresési technikákról fogok beszélni››

Na, és mi a helyzet 50 felett?

Azt mondhatjuk, hogy jelenleg Magyarországon az 50 év feletti álláskeresőknél jelenthető ki egyértelműen, hogy az életkor már önmagában is nehezíthető körülmény az elhelyezkedésben.

Az előítélekkel 50 felett bizony sokszor nehezebb megbirkózni, ám van néhány trükk, ami itt is kitűnően használható.

50 felett például már nagyon erősen ajánlott megfiatalítanod magad az önéletrajzodban. Soha ne írj például születési dátumot, se életkort az önéletrajzba. Sőt nem kell feltüntetned a tanulmányok évszámait sem. Ilyet nem kell és egyébként nem is várnak el tőled a munkáltatók.

Emellett fontos, hogy lehetőleg csak az elmúlt 18-20 év releváns szakmai tapasztalatát mutasd be, nem kell a teljes szakmai életutadat vázolnod.

Már csak attól, ha ezt a néhány egyszerű szabályt betartod az önéletrajznál, jó néhány évvel fiatalabb személy benyomását keltheted. Márpedig a cél 50 év felett mindig az, hogy se a pályázatodnál, se az állásinterjún ne az életkorod legyen az első benyomás.

Amit mindezzel üzenni szeretnék, és amit karriertanácsadóként beigazolódni is látok: hogy egy jól felépített és jól kivitelezett álláskeresési stratégiával 45-50-55, sőt, akár 60 év felett is lehet jó állásokat találni Magyarországon. Lehet, hogy nem 2-3 hónap alatt, és lehet, hogy bizonyos fokú kompromisszumokat kell kötni (akár fizetésben, akár a munka típusát illetően), de el lehet helyezkedni normális körülmények között, és nem a McDonaldsban kell a nyugdíj előtti éveket lehúzni, erre számtalan példát tudok mondani. ›› A csütörtöki ingyenes előadásomon be is mutatok néhány tanulságos esetet. Életkortól függetlenül ajánlom minden álláskeresőnek, érdemes meghallgatni.

A szerzőről

Baráth András

Baráth András okleveles önéletrajz-szakértő és elhelyezkedési tanácsadó. András álmodta meg és hozta létre 2009-ben a Gerilla Önéletrajz Műhelyt azzal a céllal, hogy segítsen elhelyezkedni az álláskeresőknek az általa kidolgozott gerilla önéletrajz módszerek valamint a modern álláskeresési technikák segítségével. András a legjelentősebb szakmai szervezet, az Önéletrajzírók és Karriertanácsadók Nemzetközi Szövetségének (Professional Association of Resume Writers and Career Coaches) tagja, és vizsgázott szakértője. Büszke arra, hogy az elmúlt hét évben több ezer álláskereső talált új állást az általa tanított álláskeresési stratégiák segítségével.

Hozzászólások

Egyetértesz? Tiltakozol? Szólj hozzá a témához!

A hozzászóláshoz kérlek használj teljes nevet és várjuk kulturált hozzászólásaidat legyen az akár egyetértő, vagy akár kritikus.


Eszterke
2018. július 7. szombat 14:04

Aki elmúlt 25 éves, és nincs két 20 évnél idősebb gyermeke, nincs 3 diplomája, 5 nyelvvizsgája (köztük természetesen héber, kínai, japán), 3 keresett szakmája, 5 év munkatapasztalata, nem akar napi 14 óránál kevesebbet dolgozni..... nos, az mind jobban tenné, ha elásná magát, mert alkalmatlan és ÖREG.

Válasz

Hogyan keress állást, ha elmúltál 40-45 éves?
LETÖLTHETŐ INGYENES TANULMÁNY
Íme 5 bevált tipp, amiről minden 40-45 feletti álláskeresőnek tudnia kell. Ha elolvasod és kipróbálod ezt az 5 egyszerű szabályt, akkor:
  • az ÉLETKOROD NEM LESZ többé AKADÁLY az álláskeresésben,
  • könnyedén rá fogsz találni a NEKED VALÓ ÁLLÁSOKRA,
  • MEGFIATALÍTOTT ÖNÉLETRAJZODDAL KI FOGSZ TŰNNI a tömegből,
  • és sokkal TÖBB ÁLLÁSINTERJÚRA fognak behívni, mint korábban bármikor.
Hogyan keress állást, ha elmúltál 40-45 éves e-book