Több ezer betöltendő jó állás, melyekre Te is pályázhatnál

Írta: Baráth András  |  2018. július 10.  |  c 10 hozzászólás

Hol vannak azok a szegmensek, ahol folyamatosan és nagy számban üresednek meg jó állások? Nem biztosításról és nem is ügynöki munkáról van szó.

A legtöbb híradás arról szól, hogy micsoda óriási munkaerőhiány van Magyarországon. Sírnak a cégek, hogy nem találnak munkaerőt.

Mindeközben mégis rengeteg munkavállaló számol be arról, hogy több, mint 1 éve keres, mégsem talál magának megfelelő állást. 

Akkor most hogy is van ez pontosan?

Van egy fontos dolog, amit hajlamosak vagyunk elfelejteni: a munkaerőpiac nem egy homogén piac.

Vagyis hiába csökkent papíron harmadára a munkanélküliségi ráta (11-12%-ról 4%-ra),  és hiába van látszólag rengeteg meghirdetett állás, valójában 8-10 olyan hiányszakma van Magyarországon, ahol valóban azt mondhatjuk, hogy nagyon nagy kereslet van a szakemberekre.

Ugyanakkor a másik oldalon, aki például elmúlt 40 éves, tapasztalt szakember, vidéken él, esetleg középvezetőként dolgozott, vagy egyáltalán csak egy igényesebb irodai állást szeretne megpályázni magának, ő azt fogja tapasztalni, hogy korántsem ilyan rózsás a helyzete. 

A kínálati és a keresleti mutató önmagában tehát nem elég.

Sok cég keres munkaerőt, és rengetegen szeretnének is elhelyezkedni vagy állást váltani, de önmagában ez a tény még nem jelenti azt, hogy a két oldal és – ami ennél is fontosabb – az elvárásaik találkozik is egymással. 

Akármennyire is jó a munkaerőpiaci helyzet, ahhoz, hogy olyan állást találj, ami minden szempontból megfelel az elvárásaidnak, ahhoz bizony továbbra is szisztematikus álláskeresési stratégiára van szükség. Erről bővebben a csütörtöki élő, ingyenes internetes előadásomon. Regisztrálj itt ››

Jó hír számodra: még ilyen “tökéletlen” munkaerőpiaci adottságok mellett is van egy olyan tényező, ami miatt biztos lehetsz benne, hogy évente többszázezer olyan új, betöltésre érdemes állás keletkezik, amelyek között te is megtalálhatod a számodra megfelelőt.

Kitalálod mi lehet ez?

A munkaerő fluktuáció!

A munkaerő fluktuáción a munkaerő elvándorlását értjük, azaz a munkavállaló döntése nyomán bekövetkező kilépéseket. A  fluktuációt százalékban szokták kifejezni, amely a kilépők számát az átlagos állományi létszámhoz viszonyítja.

Bár a fluktuáció számításának módja gyakran magába foglalja az elbocsátásokat és a nyugdíjazásokat is, azt lehet mondani, hogy a fluktuációval megüresedő állásokat mindig újra betöltik a cégek.

Pontosan ez a lényeg: a fluktuációval jelentős számú új, jó állás üresedik meg, melyeket újra betöltenek.

Talán egyetértesz velem, hogy ha olyan vállalatoknál, mint a MOL, a Magyar Telekom vagy az OTP 10-12% körül van a munkaerő fluktuáció, akkor a munkáltatók többségénél az átlagos fluktuáció valahol 15-20% körül lehet. Vagy még több.

Egy átlagos munkáltatónál a munkaerő-állomány egyhatoda tehát minden évben megüresedik, és újra betöltésre kerül. Az így megüresedő állások jelenthetik Neked is az egyik legnagyobb lehetőséget, hogy mielőbb el tudj helyezkedni jó állásokban.

Hogyan pályázhatsz ezekre az állásokra?

Beszéljünk most arról, hogy hogyan találod meg ezeket az állásokat.

Az a tapasztalatom, hogy nagyon nehezen.

Az így megüresedő állásoknak ugyanis csak egy töredéke kerül ki az állásportálokra vagy állásközvetítő cégek ajánlatai közé. A személyzetis szakemberek által széles körben elfogadott mutató szerint ugyanis az állások 80%-a úgynevezett rejtett állás. Ezek az állások nem kerülnek nyilvánosan meghirdetésre. De ettől még léteznek.

A rejtett állásokról

Tévedés lenne azt hinni, hogy az összes rejtett állást kapcsolatok, protekció és ‘sógor-koma’ alapon töltik be a munkáltatók.

A személyes ismerősök szerepe itt is elsősorban az információáramlásban merül ki. Ezért is dolgoz ki egyre több cég olyan jutalom rendszert, amellyel arra ösztönzik a saját munkavállalóikat, hogy ajánlják a céget ismerőseiknek is.

De ne felejtsd el: az ajánlás önmagában nem jelent semmit. Egy ajánlás útján érkező jelöltnek ugyanúgy meg kell felelnie a többlépcsős kiválasztási folyamatban, hogy végül őt alkalmazza a cég.

Az ajánlás mellett a közvetlen megkeresés a másik, aminek nagy szerepe van a fluktuáció által megüresedett állások betöltésében.

Közvetlen megkeresés alatt azt értem, amikor álláshirdetés nélkül küldöd be a jelentkezésed egy munkáltatóhoz.

A módszer eredményességét mutatja, hogy a statisztikai hivatal szerint másfélszer annyi új munkatárs talál így munkahelyet, mint álláshirdetések útján.

Két fontos tanulság

 1. Még azokon a szakterületeken is, amiket kicsit sem nevezhetünk hiányszakmának,  több százezer állás üresedik meg évente. Vagyis nincs olyan terület az országban, és nincs olyan szakma, ahol ne lehetne elhelyezkedni.
 2. Mivel az állások 80%-a nem kerül meghirdetésre, ezért még a jelenlegi munkaerőpiaci helyzetben is kulcskérdés, hogy hogyan találod meg és hogyan pályázol a rejtett állásokra.

A fentiek alapján talán már érted, miért választottam a Kérdezz-Felelek játék legfontosabb kérdésének az alábbi kérdést: “Hogyan kutathatom fel a rejtett állásokat?”

Ebben szeretnék segíteni Neked egy olyan újdonsággal, amelyen már hónapok óta dolgozok. Ha minden jól megy, hamarosan további részletekről is beszámolhatok.

Addig is ne feledd: a héten még elérhető a 139 olvasói kérdésre adott válaszomat tartalmazó ingyenes, álláskeresésről szóló Kérdezz-Felelek tanulmány. Ha még nem olvastad, töltsd le innen most, mert később már nem lesz rá lehetőséged.

A szerzőről

Baráth András

Baráth András okleveles önéletrajz-szakértő és elhelyezkedési tanácsadó. András álmodta meg és hozta létre 2009-ben a Gerilla Önéletrajz Műhelyt azzal a céllal, hogy segítsen elhelyezkedni az álláskeresőknek az általa kidolgozott gerilla önéletrajz módszerek valamint a modern álláskeresési technikák segítségével. András a legjelentősebb szakmai szervezet, az Önéletrajzírók és Karriertanácsadók Nemzetközi Szövetségének (Professional Association of Resume Writers and Career Coaches) tagja, és vizsgázott szakértője. Büszke arra, hogy az elmúlt hét évben több ezer álláskereső talált új állást az általa tanított álláskeresési stratégiák segítségével.

Hozzászólások

Egyetértesz? Tiltakozol? Szólj hozzá a témához!

A hozzászóláshoz kérlek használj teljes nevet és várjuk kulturált hozzászólásaidat legyen az akár egyetértő, vagy akár kritikus.


Bodó Imre
2018. november 30. péntek 13:50

Tisztelt Baráth András! Először is Boldog Névnapot! Érdeklődöm mit tud a férjemnek mint állást javasolni?21 évet töltött el REÁL-bolt vezetésével /boltvezető/volt!5hónap múlva lépett volna a védett 60-évesek közé! Volt egy törekvő munkatárs aki bájait bevetve aláásott a férjemnek és gyorsan munkanélküli lett! Kérdezem egy közel 60-éves férfi aki jó kiállású hogyan fog itt Mezőhegyesen vagy környékén munkát kapni!! Mit javasol? Köszönöm.

Válasz

Csörgei Sándorné
2018. október 20. szombat 22:57

Tisztelt Baráth András!
Érdekelne, hogy mit tud javasolni egy olyan munkát keresőnek, aki lassan 60 éves lesz, rehabilitációs ellátott (leszázalékolt), csak adminisztrációs munkát vállalhat (orvosi bizottság döntése + sajnálatosan az egészségi állapotom sem teszi lehetővé más munka vállalását), viszont a munkahelyre való eljutásom is gondot okoz. Autóval tudok ugyan közlekedni, de sajnos nincs saját autóm. Távmunkákat keresek, melyeket itthonról el tudok látni, de valódi munkával még nem találkoztam, ami nem igényel mérnöki, informatikusi, stb. végzettséget, vagy nyelvismeretet. Mit javasol?

Válasz

Monori Ildikó
2018. október 20. szombat 20:02

Tisztelt Baráth András!
Pénzforrást kutatok. Ami nehézkessé teszi: külföldről visszatérve, 44 évesen, egyedül két kisgyerekkel, kicsi Hajdú-Bihari faluban kéne megtalálnom.. Érettségi van, eladói Okj oklevél.. meg beszélek pár nyelvet.. (holland, portugál, angol)sajnos Debrecen, Békéscsaba túl messze. Szóval érdekelne mit tenne a helyemben.
Tisztelettel
Monori Ildikó

Válasz

Csapó Ferencné Erzsébet
2018. augusztus 20. hétfő 08:48

Tisztelt Baráth András !
Örülök,hogy ismét rátaláltam Önre,hisz anno még másik kerületben laktunk és akkoriban rengeteg segítséget ajánlott fel.Szerettem volna megírni,hogy miért nem volt sikeres,ami nem az Ön hibája,de esetemben bonyolultabb a helyzet.Én 50 éves koromba kerültem álláskereső helyzetbe,de a visszautasítások vélt okát nem tudtam.átköltöztünk rengeteg lakásvesztés után Zuglóba,ahol a rég eltemetett emlékek sorrs jöttek elő,amiket írásban rögzítek.Végzettségem tanárképző Főiskolán magyar ének szakos tanár,de nem vettem figyelembe,hogy a főiskolai és az egyetemi végzettség pedagógiai,humán területeken adhat lehetőséget.Tanítani akartam,hivatásomnak éreztem.Van egy ok,amiért nehéz Önéletrajzot írni és ezek az okok az említett kerületben jöttek elő,emlékként törtek rám.Tényállás és jogsértés formájában tudom Önnel megosztani valamit egy szakmai önéletrajz,ami kiütötte a munkáltatókat.Mivel az Álmos vezér ÍIskola a múltban élt,én is visszamentem a múltba.Minél legyen a "hallo,hallo".Amennyiben a jogsértés ,ami beadvány szerkesztés előtt áll-érdekli,elküldöm engedélyével az elektronikus levélben.ha ezek a tények a másik kerületben jutnak eszembe,akkor valószínű valahol dolgoznék.
Tisztelt Baráth András! Az ismeretek tényében most tudtam őszintén megfogalmazni,miért lesz nehéz nekem önéletrajzot írni.
Várom szíves válaszát
Tisztelettel
Csapóné Erzsébet
Mobil:+36-30-644-9342

Válasz

  Andrea
  2018. október 25. csütörtök 09:15

  Kedves Erzsébet!

  Megtenné kérem, hogy levele átolvasása és javítása után ismét felteszi a kérdését?

  Köszönettel: Andrea

  Válasz

Csóti Krisztina
2018. július 16. hétfő 11:42

Kedves András!
Még soha nem szóltam hozzá egyetlen cikkedhez sem, mert jók, nagyon sok praktikát el tudok én is sajátítani.
Én Békés megyében élek és dolgozom, jelenlegi munkahelyemen immár 15 éve. A rejtett állásokat megtalálni ebben a megyében tényleg nem egyszerű. Én még fiatalon, friss tudással, friss, minőségi nyelvtudással mertem alkalmazni azt a módszert, hogy bátran telefonálgattam, bementem cégekhez és úgymond "beajánlottam" magam, melynek segítségével az ügyintéző--titkári végzettségem megszerzése után 1 hónappal már dolgoztam is igaz, nem sokáig, mert egy másik helyről telefonáltak, hogy azonnal kezdhetek. Ma már 45 évesen 9 éves gyermekkel, vidéki lakhellyel ezt nem tudom, nem merem megtenni.
A másik problémám pedig az, amit jelenlegi munkahelyemen is tapasztalok, hogy politikai állás szerint vesznek fel alkalmazottakat szaktudástól függetlenül, amit a már 20-30 éve itt dolgozó szakembergárda is nagyon rossz szemmel néz.
Váltanék, mert hiányzik a szakmai kihívás, és nem vagyok a főnökök kedvence, mert nem járok fel az irodára pletykálni és "nyalizni". Ám a fiatalkori módszereimmel már cikinek érezném az álláskeresést. Pedig akkor bejött...
Üdvözlettel:
Kriszta

Válasz

Nyíriné Pénzes Ibolya
2011. november 17. csütörtök 13:22

Szerbusz András!

Először is szeretném megköszönni a sok jó tanácsot amivel hétről hétre meg lepsz.!
Olyan dolgokkal rukkolsz elő,amikről bizony nagyon sokan nem tudnak velem együtt.!Remélem,hogy majd én is találkozom olyan ismerősökkel akik meg fognak majd kérdezni,hogy nincs-e kedvem együtt dolgozni velük.!Ellenben fel vagyok háborodva az ilyen rejtett állásoktól,amiért nem teszik nyilvánossá.!!
Nem mindenkinek van olyan széles ismeretségi köre,hogy ezt meg hallja véletlenül is valakitől,vagy éppen nem jár annyit a nyilvánosságközt.!Bizony emiatt nagyon sokan elesnek a jó állásoktól,mert nem tudnak róla.!Én bízom magamba,hogy nem leszek sokáig munkanélküli,vagyis hát reménykedem,és mindig azt szokták mondani,hogy a remény hal meg utoljára.Minden héten várom a leveled,hogy tanulhassak belőle.!Köszönök mindent Ibolya

Válasz

Dubnicski Kata
2011. november 16. szerda 15:32

Szervusz Andás!

Előre,köszönöm Néked a segítséged.A "pohár már, félig tele van",gondolattal olvastam el.
Üdv.: D.Kata

Válasz

Bartkievics Józsefné
2011. november 15. kedd 14:35

Kedves András!
Érdekes volt, amit írtál a meg nem hirdetett állásokkal kapcsolatban és azt hiszem ebben az irányban még van lehetőség.Igazából nagy kitartást igényel, de te írtad a kérdezz-felelek egyik válaszában, hogy amennyit belefektetünk az álláskeresésbe csak annyit várhatunk vissza is.(talán nem szó szerint idéztem, de a lényeg ez) Továbbra is tisztelettel és köszönettel veszem leveleidet.
Margit

Válasz

Mikoláné Damak Judit
2011. november 14. hétfő 19:55

Szerbusz András!

A cikk jó nekem tetszett, remélem lesz siker élményem az ötleted kapcsán. Nem gondoltam volna a statisztikai adatokat figyelve, hogy ilyen nagy az áramlás. Persze amiről nem tudunk az még véletlenül sem jut eszünkbe. Abban a hitben vagyunk, hogy akinek munkája van az mind a tíz újjával kapaszkodik a megélhetés lehetőségebe. Tévedtem.

Köszönöm a jó tanácsot.

Üdv.: Judit

Válasz

Hogyan keress állást, ha elmúltál 40-45 éves?
LETÖLTHETŐ INGYENES TANULMÁNY
Íme 5 bevált tipp, amiről minden 40-45 feletti álláskeresőnek tudnia kell. Ha elolvasod és kipróbálod ezt az 5 egyszerű szabályt, akkor:
 • az ÉLETKOROD NEM LESZ többé AKADÁLY az álláskeresésben,
 • könnyedén rá fogsz találni a NEKED VALÓ ÁLLÁSOKRA,
 • MEGFIATALÍTOTT ÖNÉLETRAJZODDAL KI FOGSZ TŰNNI a tömegből,
 • és sokkal TÖBB ÁLLÁSINTERJÚRA fognak behívni, mint korábban bármikor.
Hogyan keress állást, ha elmúltál 40-45 éves e-book
Mindjárt kész vagyunk! Kérlek, töltsd ki az alábbi űrlapot, majd kattints a gombra!
Hogyan keress állást, ha elmúltál 40-45 éves e-book

Kérlek, add meg az email címed, ahová elküldhetem a 40-45 év felettieknek szóló álláskeresést segítő tanulmányt.

Kérlek, add meg a nevedet
Kérlek, add meg az email címedet
Igazolja, hogy Ön nem robot.
LETÖLTÖM A TANULMÁNYT
Adataidat nem adom ki senkinek.