Hogyan készülj fel egy videós állásinterjúra?

Írta: Bartos Marianna  |  2016. december 12.  |  c 3 hozzászólás

Néhány éve még csak a média harangozta be hatalmas újdonságként, ma viszont már mi is egyre több videós állásinterjúról hallunk ügyfeleinktől. Érdemes megismerned a videós állásinterjúk főbb típusait, mert egyre nagyobb az esély, hogy a következő pályázatod során már videós formában is be kell majd mutatkoznod.

Videós állásinterjú

Az egyik legutóbbi állásinterjú tréningünkön arról számolt be az egyik résztvevőnk, hogy egy nagyvállalatnál videós interjút késztettek vele. Na nem úgy, mint ahogy elsőre gondolnád, hogy skype-on keresztül bonyolítottak videós hívást. Ehelyett emailben küldték el neki egy weboldal linkjét, ahol az ügyfelünknek egyedi belépés után videó kamera előtt kellett válaszolni a számítógépen keresztül feltett kérdésekre.

Bár a legtöbb videós interjú nem alkalmaz ennyire fejlett technológiát, nem árt Neked is többet tudnod a videós állásinterjúkról. Mindenekelőtt érdemes tisztázni egy fontos kérdést.

Miért van szükség videós állásinterjúra?

A videós állásinterjú a legtöbbször nem egy öncélú újítás. Több ok miatt is használják a vállalatok a kiválasztásban, itt van a két legalapvetőbb ok, ami az egyre gyakoribb alkalmazását megmagyarázza.

 • A videós állásinterjú egyrészt időt spórol meg azáltal, hogy a kiválasztás elején segít megszűrni a jelölteket. Míg egy személyes találkozó legalább 45-60 percet vesz igénybe (plusz az időpont-egyeztetés), egy videós bemutatkozást vagy meghallgatást ennél lényegesen gyorsabban is le lehet bonyolítani. És ugye egy telefonos meghallgatással szemben egy videós bemutatkozás vagy beszélgetés során már jóval részletesebb benyomásokat lehet szerezni egy pályázóról.
 • Videós állásinterjúval ráadásul megspórolható egy utazás is, legalább egy alkalommal. Ha például a pályázó egy másik településen vagy országban lakik, mint a munkáltató, akkor az első körös interjúnál egy videóinterjú kivált egy személyes találkozót, így időt és útiköltséget takarít meg.

A videóinterjút elsősorban a technológia-orientált iparágak – informatikai cégek, pénzügyi szolgáltató cégek, szolgáltató központok – és más multinacionális nagyvállalatainak alkalmazzák. Magyarországon még csak néhány úttörő cég él ezzel a kiválasztási formával, de az Egyesült Királyságban a nagyvállalatok 42%-ánál ez már bevett módszer. Érdemes tehát idejekorán felkészülni rá.

Hogyan néz ki egy videós állásinterjú?

Álláskeresőként alapvetően a videó-interjúk három különböző típusával találkozhatsz:

 1. Az első, és talán leggyakoribb mód, amikor egy videó-konferencia keretében vagy egy skype videó-hívás keretében történik az élő állásinterjú. A forgatókönyv nagyjából ugyanaz, mint egy személyes találkozó során, azzal a különbséggel, hogy ilyenkor egy videóhívás keretében beszélgettek az interjúztatóval.
 2. A második esetben arra kér az álláshirdető cég, hogy készíts magadról egy kb. 5-10 perces bemutatkozó videót és töltsd fel egy jelszóval védett internetes felületre. Ez már egy fokkal nehezebb, mert tulajdonképpen egy komplett bemutatkozó videót kell készítened.
 3. A harmadik, és egyelőre legritkább típus, amikor a vállalati karrieroldalra, vagy egy külső cég által felügyelt internetes felületre belépve a számítógépen keresztül elhangzik egy előre összeállított kérdéssor, amelyre általában  kérdésenként maximum két percben kell válaszolnod.

A videóinterjú egy nehezített terep a személyes találkozókhoz képest, ezért érdemes jobban felkészülnöd az ilyen megmérettetésekre. Nézzük meg először a technikai, aztán pedig a tartalmi részét a felkészülésnek!

Milyen eszközökre lesz szükséged egy videó-interjúhoz?

Természetesen szükség lesz egy olyan eszközre, ami videót és hangot is tud rögzíteni illetve közvetíteni.

Ez lehet laptop vagy asztali számítógép. Talán a beépített kamerával rendelkező laptop a legkényelmesebb eszköz, hiszen ezekben beépített mikrofon is található. Ha laptopot használsz, akkor azt javaslom, hogy a laptop alá tegyél néhány könyvet, hogy szemmagasságból vegyen téged a kamera.

Egy normál asztali számítógéppel is lehet bonyolítani egy beszélgetést, ha van külső csatlakoztatható webkamerád, azonban ne felejtsd el, hogy egy mikrofonra is szükséged lesz. A nagy mikrofonos fejhallgató nem a legideálisabb megoldás, mert úgy nézel ki, mint egy pilóta :-)

Okos telefon / tablet. Ezeknek az eszközöknek nagy előnye, hogy beélített kamerával és mikrofonnal rendelkeznek, és hogy szinte már mindenkinek van ilyen eszköze. Egyedüli hátrányuk az, hogy a mobiltelefont vagy tabletet kézben tartva erősen mozog a kép. Mi Andrással gyakran használunk okos telefont rövidebb videók készítésére, de minden esetben egy pár ezer forintért megvásárolható állványra rögzítjük a kamerát.

A felvétel készítésnél célszerű odafigyelned arra is, hogy szemmagasságban legyen a kamera, és elegendő fényt kapj szemből. A legkönnyebb dolgod akkor van, ha nappali természetes fénynél, az ablak közelében veszed fel a videót, így szinte biztosan elegendő fény áll rendelkezésre.

Videó közvetítés

Ez a szigorú fénykép Andrásról és rólam egy élő videós előadásunk alkalmával készült :-) A videó-közvetítéshez webkamerát és videó-állványt használtunk, de mivel a kora esti időpont miatt nem volt elég fényünk, ezért plusz világítást kértünk. A megfelelő hangminőséget csíptethető mikrofonnal értük el.

Azt javaslom, hogy videóinterjú előtt mindig teszteld néhány próbafelvétellel a beállításaidat.

Most pedig nézzük meg, hogy tartalmi szempontból hogyan tudsz a lehető legjobban felkészülni egy videó-interjúra.

1) Videós állásinterjú skype-on vagy videó konferencia formájában

Mint említettem, ez a típus áll a legközelebb a normál állásinterjúhoz, gyakorlatilag ugyanúgy kell rá készülnöd. Hangsúlyozom, hogy ebben az esetben is célszerű alaposan felkészülnöd a várható állásinterjú kérdésekből. Erről most nem írnék részletesen, hiszen korábbi cikkeinkben már több szempontból is foglalkoztunk az állásinterjúval. Mindenesetre a 3 legnehezebb állásinterjú kérdésről szóló ingyenes tanulmányunkat érdemes lehet letöltened.

2) Bemutatkozó videó

Amikor bemutatkozó videót kérnek, teljesen rajtad múlik, hogy mi minden lesz benne a videóban, Ez az előnye és természetesen ugyanez a hátránya ennek a lehetőségnek. Tudod, ez olyan, mint amikor az állásinterjún azt mondják: „Meséljen magáról!”

Ezt a kérdést nem igazán szeretik az álláskeresők, mert elbizonytalanodnak: vajon miről is kellene beszélni. Nahát ugyanez a helyzet a bemutatkozó videó-interjú esetén: az elvárt 5-8 perces anyagban magadról kell beszélni, aminek az a célja, hogy eladd magad, hogy bebizonyítsd a munkáltató számára, hogy Te vagy „a legjobb” jelölt erre az állásra.

Miről érdemes ilyenkor beszélned?

Mindenképpen adj egy rövid összefoglalót az eddigi szakmai pályafutásodról, de értsd úgy, ahogy írom rövid összefoglalót, nem kell tehát kronologikusan felsorolni valamennyi munkahelyedet, és munkakörödet. Érdemes a pályafutásodból kiemelni azt a munkakörödet, ami a leginkább hasonlít a megpályázotthoz, beszélj arról milyen feladataid voltak itt. Ami azonban igazán kiemel Téged a többi pályázó közül, az nem a feladatok ismertetése, hanem az, milyen eredményeket értél el az elmúlt években, és milyen olyan tudással, tapasztalattal, készségekkel rendelkezel, ami képesség tesz a munkakör betöltésére.

Ügyelj arra, hogy ne menj bele túlságosan a részletekbe, mindazonáltal legyél konkrét, kerüld a közhelyeket, igyekezz minél több olyan példával, ténnyel szolgálni, ami meggyőzi a munkáltatót arról, hogy valóban te vagy az ideális jelölt.

Sok múlik azon, hogyan állítod össze tartalmilag ezt az anyagot, hisz ebből olyan tulajdonságaidra vonatkozóan tudnak következtetéseket levonni a cégek szakemberei, mint például a lényeglátás, prioritások kezelése, időmenedzsment.

Az sem mindegy persze, hogy ezt hogyan adod elő, de erről még később szót ejtek.

3) Mire számíthatsz, ha interjú kérdéssorra kell válaszolnod?

Abban az esetben, ha nem bemutatkozó videót kell feltöltened, minden valószínűség szerint egy körülbelül 10-12 kérdést tartalmazó kérdéssort fogsz kapni – egy pozícióra minden jelölt ugyanazokat a kérdéseket kapja -, minden kérdés után két perc áll a rendelkezésedre, hogy válaszolj.

Az ilyen típusú interjú esetén nem lehet előre biztosan megmondani, milyen kérdések fognak elhangozni, de miután ez egy kompetencia alapú interjútechnika, érdemes megnézned, hogy az álláshirdetésben milyen elvárásokat fogalmazott meg a hirdető. Ha pl. egy ügyfélszolgálatos munkakörre jelentkezel, amiben megfogalmazták, hogy elvárás a jó problémamegoldó készség és az ügyfél-orientált gondolkodásmód, valamint a kommunikációs készség, egész biztosan el fog hangzani egy olyan kérdés, hogy „Volt-e dolga valaha nehéz ügyféllel? Hogyan oldotta meg a helyzetet?”

A pozícióspecifikus készségeken kívül érdemes felkészülnöd a leggyakoribb interjúkérdésekből: Miért szeretne váltani? Mi keltette fel az érdeklődését a meghirdetett állással kapcsolatban? Milyen tervei vannak? Miért Önt kellene választanunk?

Ezekre a kérdésekre is érdemes kidolgoznod a válaszaidat. Ha bizonytalan vagy magadban, írd meg a válasz teljes szövegét, ha nem, elég vázlatpontokba szedni és úgy memorizálni a mondanivalódat.

Az, hogy leírod a tartalmat, rengeteget segít abban, hogy rögzüljön a válasz a fejedben, és ne feledkezz meg semmiről a videó-interjú izgalmában.

Ha már a mondanivalódból felkészültél, gondold végig hogyan fogod azt előadni.

Az alábbi felvételt mintaként hivatkoztam be. A videó elkészítéséhez mi is csak egyszerűbb eszközöket használtunk, bár egy technikus kolléga a segítségemre volt.

Az első benyomás itt is sokat számít!

Márpedig első benyomást csak egyszer tudunk kelteni, ezért törekedj arra, hogy kivitelében is a legtöbbet hozd ki a videó-interjúból.

A gyakorlás elengedhetetlen ahhoz, hogy minél professzionálisabban tudd magad eladni a videó-interjú során. Hidd el a hírolvasók, színészek sem így születtek, rengeteg gyakorlás tette képessé őket arra, hogy magabiztosan mozogjanak a kamerák előtt. Az első tanácsom tehát:1. Gyakorolj kamera előtt

Vedd fel magad a telefonoddal, videokamerával, és nézd meg kritikus szemmel, mi az, amit jól csinálsz és mi az amit fejlesztened kell: előfordulhat, hogy grimaszolsz, mint Jim Carrey, vagy talán egy olasz kereskedő gesztusaival beszélsz, esetleg a hangod túl halk és erőtlen? vannak olyan szófordulataid, amelyeket idegesítően sokat használsz, esetleg túl sokat őő-zöl Amíg ezek nem tudatosulnak, nem tudsz rajta változtatni.

Az egyébként egy hagyományos állásinterjúra való felkészülésben is sokat segíthet, ha gyakorlásképpen videóra veszed néhány, várható kérdésre adott válaszaidat.

2. Nézz a kamerába

A  videó-interjúk során is gyakran azt a hibát követik el a jelentkezők, hogy a monitort nézik, nem a kamerát, ezért a felvételt néző kiválasztók, gyakorlatilag sosem látják egészében a jelölt arcát, a szemét, így gyakorlatilag nem tudnak vele szemkontaktust teremteni, márpedig a tekintetünkkel tudunk a leginkább hiteles -belülről jövő érzelmeket- közvetíteni, például motivációt, pozitív beállítottságot, jókedvet, harmóniát, ezért nem érdemes ezt a csatornát kihasználatlanul hagyni.

3. Kommunikálj érthetően és kifejezően

Képzeld magad a kiválasztó szakemberek helyébe, lehet, hogy 100 videó-interjút is meg kell nézniük, igyekezz ezért nyomot hagyni bennük: artikulálj, hogy biztosítsd a megértést, beszédtempód dinamikus, de követhető legyen, elég hangosnak kell lenned, hisz nem tudhatod, a mikrofon mennyit közvetít a hangodból, de a legfontosabb, hogy hangsúlyozz, változtasd a hangszíned, beszédtempód az érdeklődés fenntartása érdekében.

4. Mosolyogj

A videó-interjú során azt szeretnénk, hogy szimpatikus, megnyerő benyomást keltsünk, ehhez pedig elengedhetetlen feltétel a mosoly, ami azt mutatja, hogy te egy önmagával rendben lévő, kiegyensúlyozott, jókedvű, élettel teli jelölt vagy.

Tudom, most azt mondod, hogy jó-jó, de ez mégiscsak egy kellemetlen szituáció, én mégis azt tanácsolom, próbáld élvezni, mert akkor egészen biztosan jobb lesz az eredmény.

5. Tartsd be az időkereteket

Ha elmondják, hogy 2 perc áll rendelkezésedre a válaszra, legyen előtted egy óra, ahol tudod követni, mennyi idő telt el a válaszadásra szánt időből.  Az idő szubjektív, vagy sokkal hosszabbnak vagy sokkal rövidebbnek érezzük az eltelt időt, amikor beszélünk, ezért gyakorold azt is, hogy kb. hány mondat fér bele két percbe.

6. Fektess hangsúlyt a megjelenésre

A videó-interjú a telefonos vagy az első személyes interjút helyettesítő eszköz, ezért tulajdoníts ugyanolyan jelentőséget neki, mintha interjún lennél: öltözz fel ugyanolyan igényesen.

Kerüld olyan ruhadarabok, ékszerek, smink viselését, amelyek elvonják a figyelmet a mondanivalódról. Óvakodj pl. a túlságosan rikító színektől, az apró mintás felsőtől / ingtől, a nagy méretű fülbevalóktól.

7. Teremts nyugodt környezetet

Csak akkor tudsz jó teljesítményt nyújtani, ha kizársz minden zavaró körülményt, olyankor kezdj bele, ha biztos vagy benne, hogy senki nem fog megzavarni, sem a gyermekeid, sem a lakásban kószáló macska, és a kutyád sem kezd ugatásba a lakásban.

Ne aggódj, ha nem sikerül tökéletesre

Nem tagadom, a videóinterjú egy nehezített terep, de ne feledd, hogy nem a profi színészek teljesítményével kell felvenned a versenyt, hanem a többi jelentkezővel.

Ne zavarjon, ha esetleg nem vagy 100%-os, de a fenti tanácsok szem előtt tartásával már egy elég jó minőségű videóinterjút tudsz készíteni és abszolválni.

Tekintsd úgy a videó-interjút, mint egy olyan feladatot, amivel ismét egy csomó készségedet fejlesztheted, lásd kommunikáció, meggyőzés, prezentációs készség, ezekre a készségekre pedig szükséged van a napi munkádban, sőt a magánéletedben is, úgyhogy tanulásra fel!

Sok sikert kívánok!

 

A szerzőről

Bartos Marianna

Mariann a Gerilla Önéletrajz Műhely szenior karrier-tanácsadójaként dolgozott éveken keresztül. Több, mint 20 éves, multinacionális cégeknél szerzett tapasztalattal rendelkezik. Ebből 10 évet olyan vállalatok személyzeti igazgatójaként töltött, mint például a Rauch, a Sió-Eckes vagy a Johnson & Johnson, és jelenleg is HR vezetőként dolgozik. Biztos lehetsz benne, hogy Mariann cikkeiben olyan HR szakember tanácsait olvashatod, aki a munkáltatói oldalon is hatalmas tapasztalatot szerzett, ugyanakkor a legmodernebb önéletrajzírás- és álláskeresési technikák terén is nagy jártassággal rendelkezik.

Hozzászólások

Egyetértesz? Tiltakozol? Szólj hozzá a témához!

A hozzászóláshoz kérlek használj teljes nevet és várjuk kulturált hozzászólásaidat legyen az akár egyetértő, vagy akár kritikus.


Varga István
2018. december 1. szombat 06:48

Kedves Bartos Marianna,
szakmailag jól felkészült mérnök vagyok, de úgy érzem nem megfelelően teljesítek az állásinterjún.
Tart Ön órákat vagy valamelyik tapasztalt kollegája, akihez el is lehetne menni fizetett órákra és a gyakorlatban kijavítaná hibáimat? Elvileg tudom én ...
Nagy szükségem lenne ilyen jellegű órákra.
Köszönöm, ha tud segíteni, írjon legyen szíves egyenesen a megadott email címemre.
Köszönöm:
Varga István

Válasz

Farkas Zoltán
2016. december 13. kedd 21:12

Tetszik amit írtál.és sok ötlet is amit próbálsz nekünk álláskeresőknek átadni.Köszönettel F-Z

Válasz

  Bartos Marianna
  2016. december 14. szerda 20:10

  Kedves Zoli! Nagyon örülök, hogy hasznosnak találod a cikkeinket és az anyagainkat, maradj velünk minél tovább! Szeretettel. Mariann

  Válasz

Hogyan keress állást, ha elmúltál 40-45 éves?
LETÖLTHETŐ INGYENES TANULMÁNY
Íme 5 bevált tipp, amiről minden 40-45 feletti álláskeresőnek tudnia kell. Ha elolvasod és kipróbálod ezt az 5 egyszerű szabályt, akkor:
 • az ÉLETKOROD NEM LESZ többé AKADÁLY az álláskeresésben,
 • könnyedén rá fogsz találni a NEKED VALÓ ÁLLÁSOKRA,
 • MEGFIATALÍTOTT ÖNÉLETRAJZODDAL KI FOGSZ TŰNNI a tömegből,
 • és sokkal TÖBB ÁLLÁSINTERJÚRA fognak behívni, mint korábban bármikor.
Hogyan keress állást, ha elmúltál 40-45 éves e-book